• CONT
  • Niciun produs în coș.

Trecutul tău este viitorul

Ca o piatră pe care o porți în ghiozdan de cele mai multe ori fără să realizezi și care îți îngreunează pașii. Ca o valiză grea care nu face decât să adune lucruri, probleme rămase nerezolvate din trecut care ne afectează viitorul și asta se răsfrânge în primul rând asupra relației de cuplu și asupra vieții de familie. Dar cât de important este trecutul celor doi parteneri și ce influențe poate avea asupra viitorului relației de cuplu?

Trecutul ne influențează modul în care iubim

Trecutulnostru este de mai multe feluri. Este trecutul raportat la părinți, trecut din perspectivă de copil, trecut de școlar sau trecut romantic, trecut privit prin ochi de adolescent aflat pentru prima oară la porțile iubirii.Trecutul și relațiile romantice anterioare ne modelează și ne influențează modul în care iubim, cum ne alegem partenerul, cât de tandri și afectuoși suntem, cât de confortabili suntem cu intimitatea, apropierea, dar și cu separarea. Ce așteptări avem de la relație și partener, ține tot de trecut. Cunoașterea trecutului te ajută să te cunoști pe tine și te ajută să îți înțelegi așteptările și viziunea asupra relației. Să înțelegi când și de ce ești reactiv, de ce te superi sau te enervezi, de ce ești critic sau te retragi, de ce eviți, de ce ești rece. De ce te aperi și când îți pierzi încrederea și siguranța în tine și cel de lângă tine. Dacă în relațiile anterioare tu sau partenerul tău ați trăit infidelitate sau abuz, atunci cu siguranță asta are o influență asupra prezentului și asupra viitorului relației. Ești mai precaut, cu o teamă mai mare de intimitate sau cu o mare nevoie de reasigurări. Pentru a avea o relație bună, cu un viitor sigur și cu multe împliniri, ai nevoie să îți privești și să îți înțelegi trecutul. Să-ți regăsești propria identitate, nevoi și dorințe. Să fii autonom, liber, împlinit.

Am avut un partener căruia îi era greu să facă lucruri pentru mine. Era greu să-mi pregătească până și un sandwich sau să mergem împreună la cumpărături, totul părea un efort cu el. Am ieșit din acea relație și am intrat într-o alta, cu totul altfel. N-am crezut o bună vreme că pot să cer ceva în mod firesc sau că e firesc ca cineva să-mi ofere ajutor, fie și să-mi pregătească o cafea dimineața. Nu am știut cum să mai cer ajutorul partenerului și nici că asta e ceva normal.” (Olimpia).

Ce este teama de abandon într-o relație de cuplu?

Nu doar copiii simt teama de abandon sau anxietatea de separare față de părinți, ci și adulții. Teama că nu poți conta emoțional pe cel de lângă tine, că nu te poți „baza” pe el sau pe ea. Că nu va fi acolo când tu ai nevoie. Teama de pierdere a celuilalt, că vei fi înșelat sau că celălalt va pleca. Și, mecanismele inconștiente de apărare sunt ori să te agăți de el sau ea, de exemplu cu multe accese de gelozie și control (unde ai fost, ce ai făcut, cu cine te-ai văzut), sau să fii detașat, să nu te apropii prea mult ca să nu fii rănit, nu îi spui des „Te iubesc” sau nu faci alte gesturi de iubire ca să nu simtă când de mult de fapt ai nevoie de el sau ea să nu te părăsească. Pentru unii teama de abandon este atât de mare, încât își mențin și alte relații cu persoane de sex opus, sunt infideli emoționali. Chimia adesea va fi pentru o persoană care are alte vulnerabilități și care îți vor menține abandonul dacă împreună nu conștientizați că aveți nevoie de ajutor sau schimbare. Cineva cu teama de eșec, „nu sunt suficient de bun” sau îndreptățire sau respingere va fi atras de cineva dependent de el sau de ea. Teama de abandon vine tot dintr-un trecut rămas nerezolvat.

Relația nu crește de la sine, doar pentru că iubim atât de mult.”

Însă, odată depășite și înțelese momentele de criză, relația devine și mai apropiată, te simți în siguranță, ai încredere și trăiești bucuria traiului în doi. Cu toții trăim momente de criză, a cere ajutorul este o dovadă de curaj pentru mulți. Nu înseamnă că ești slab, neputincios, incapabil pentru că îți este greu. Înseamnă că ești om, înseamnă ai trăit mult timp într-o cultură mai puțin preocupată de viața cuplului în acest fel aparte, frumos. Avem nevoie de cunoaștere pentru a ști cum să depășim momentele de criză sau să menținem pasiunea în cuplu. Nu vine de la sine, doar pentru că iubești atât de mult. Avem nevoie de modele, de cupluri care funcționează, onest, care au greutăți, dar le-au depășit.

Pentru a merge mai departe, pentru a avea puterea de a construi o altă relație însă ai nevoie să închei, să rezolvi problemele din relația cu fostul soț/soție. Să te ierți și să ierți. Altfel, durerea, furia, tristețea, deznădejdea, frica sau teama de eșec îți vor influența și relațiile viitoare. Relațiile neîncheiate emoțional înseamnă și lucruri neîncheiate ale tale cu tine. Și relația prezentă va avea de suferit. Ca să nu mai vorbim de copii, care au nevoie de doi părinți capabili de o relație fără tensiuni și conflicte, manipulări sau abuz. Sigur, uneori este greu, însă merită tot efortul. Pentru propria ta evoluție și maturizare emoțională.

Partenerul te poate ajuta, dar nu este dator cu asta!

Înțelegerea trecutului, acceptarea și depășirea anumitor probleme țin exclusiv de tine. Partenerul tău te poate sprijini, este ideal să facă asta, dar nu păși în relație gândindu-te că el este dator să facă asta. Ca și tine, el vine în relație ca să iubească, și nu neapărat ca să repare. Întrați împreună într-o relație nouă, cu imixtiuni vechi, ale fiecăruia dintre voi, dar pe care nu le puteți arunca unul în curtea altuia.

Domnica Petrovai vorbește pe larg despre acest subiect în cursul ei PENTRU NOI DOI. Te poți înscrie la curs aici: https://goo.gl/shL9hf

0 Comentarii la "Trecutul tău este viitorul"

    Lasă un mesaj