• CONT
  • Niciun produs în coș.

Învață să răspunzi corect nevoilor copilului tău.

Dacă ai copii sau ești însărcinată, ai auzit, cel puțin odată, expresia: ”Se invață în brațe!” Din experiența mea, de fiecare dată a fost pronunțat cu o conotație negativă. Ca și cum a sta la părinți în brațe va cauza copilului un start mai puțin bun în viață. Așa să fie?

Prin atașament se înțelege, conform teoriei atașamentului, faptul că un copil învață cum și cu cine poate lega relații care să îl facă să se simtă în siguranță și să dezvolte relații care să îl implinească. De cele mai multe ori, persoana primară de atașament este mama copilului. Ea interacționeză cel mai des cu acesta, cel puțin în primele luni de viață. Ceilalți membri ai familiei devin, cu timpul, persoane secundare de atașament și nu este musai ca ele să fie un adult. Frații sunt și ei văzuți ca persoane de atașament. Aceste persoane sunt numite persoane de atașament secundar. Dacă vă gândiți că pentru copilul vostru vă doriți o viață fericită, împlinită emoțional, dar și profesional în care să își poată atinge potențialul maxim atunci este bine să știți că toate aceste lucruri depind foarte mult de calitatea iubirii și îngrijirii primite în copilăria timpurie.

O relație, două direcții

Relația de atașament dintre copil și mama sa, văzută ca persoana de atașament primar, are două posibile rezultate. Unul pozitiv și care se va transpune printr-un atașament sigur. Un al doilea, negativ, care se va traduce printr-un atașament nesigur. Un copil, o relație dar ce efecte are fiecare.

Atașamentul sigur

Un copil va dezvolta un atașament sigur față de mama sa dacă ea răspunde la nevoile lui și i le îndeplinește. Din punct de vedere al copilului, ca nevoile să îi fie îndeplinite, este important ca ele să fie observate și interpretate corect. De aceea, a lăsa un copil să plângă îl va face să înțeleagă că nimeni nu îi observă și înțelege nevoile și că cei care îl îngrijesc sunt incapabili să răspundă la semnalele lui. Nu va învăța să se calmeze singur, ci se va resemna. Este, de asemena, important ca aceste nevoi să fie satisfăcute cu blândețe și calm pentru ca un copil să se simtă el însuși în siguranță. A răspunde la o nevoie a copilului înseamnă și a îi zâmbi, a fi pregătit să îl consolezi și să îi alini durerea. Prin răspunsul la nevoile pe care copilul le exprimă lui i se transmite că el este ascultat indiferent de comportamentul său și că ea este interesată de acest comportament și că atât comportamentul cât și copilul contează pentru ea.

De exemplu, atunci când un copil începe să scoată sunete similare vorbirii și i se răspunde, el se simte încurajat și apreciat.

Citeste mai mult aici

0 Comentarii la "Învață să răspunzi corect nevoilor copilului tău."

    Lasă un mesaj