• CONT
  • Niciun produs în coș.

Adaugă-ți în agendă: ”timp de calitate pentru copilul meu” și vei vedea rezultatele

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care părinții îl pot face este de a-și programa timp de calitate, special dedicat copiilor lor. Veți spune că deja petreceți timp cu copilul și nu ratați nicio ocazie să-i fiți aproape. Există însă o diferență între timp ocazional și timp special programat, spune Dr. Jane Nelsen, autoarea cărții ”Disciplina pozitivă” (Positive discipline).

Copiii sub doi ani au nevoie de foarte mult timp și atenție din partea adulților, în plus sunt încă prea mici să înțeleagă ce însemnă timpul special dedicat lor. Atâta timp cât ei simt că stai cu ei din plăcere, nimic altceva nu contează. Între doi și șase ani, copii au nevoie de cel puțin zece minute pe zi despre care să știe că le este dedicat în totalitate. Desigur, și mai mult de atât e binevenit, însă un minimum de zece minute poate să-și găsească chiar și cel mai ocupat părinte.

Între șase și doisprezece ani, copilul s-ar putea să nu mai necesite un timp special în fiecare zi, dar are nevoie să știe că poate conta pe cel puțin o jumătate de oră pe săptămână de atenție exclusivă din partea părinților. Timpul alocat depinde, desigur, de multe variabile și mai ales de stilul fiecărei familii. Poate fi după orele copilului sau sâmbăta. Cel mai important este ca acest moment să fie clar stabilit împreună cu copiii și să nu se modifice. Iar copiii să știe că acel interval orar le este dedicat în totalitate, fără alte întâlniri de socializare, fără telefoane, fără discuții de familie.

Nu te lăsa păcălit atunci când adolescenții se comportă de parcă nu doresc să petreacă un timp special cu tine. La această vârstă, prietenii lor sunt mai importanți decât familia, dar după ce mai cresc familia redevine prioritară. Ideal ar fi ca adolescentul să vină cu propuneri pentru ora lui specială, dar, dacă nu are idei, sunt binevenite și sugestiile din partea părinților. Adolescenților le place să mănânce. Așa că ar fi o idee să cădeți de acord asupra unui loc unde să mergeți să luați masa. Important este să fie un loc care să îi placă lui – părintele să se adapteze copilului și nu invers, astfel încât să fie nerăbdător să meargă acolo.

Citeste mai mult aici

 

0 Comentarii la "Adaugă-ți în agendă: ”timp de calitate pentru copilul meu” și vei vedea rezultatele"

    Lasă un mesaj